Zaktualizuj ustawienia Cookies
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Strona przeznaczona jest wyłącznie dla profesjonalistów (osób wykonujących zawód medyczny lub prowadzących obrót wyrobami medycznymi).
Jeśli nie należysz do tej grupy lub nieakceptujesz plików cookie, opuść stronę i zamknij przeglądarkę klikając -> NIE AKCEPTUJE.

Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?    AKCEPTUJE
AKCEPTUJE
Logo Adverti

 
 Twój koszyk0
SPRZĘT MEDYCZNY
SPRZĘT REHABILITACYJNY
SPRZĘT RATOWNICZY
SPRZĘT LABORATORYJNY
MEBLE
 

Profesjonalne Homogenizatory

 
 
       
       
IKA Homogenizator ULTRA-TURRAX Tube Drive homogenizator
IKA Homogenizator ULTRA-TURRAX Tube Drive homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-055)
 
4503.12 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA T 10 basic ULTRA-TURRAX homogenizator
IKA T 10 basic ULTRA-TURRAX homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-056)
 
8718.24 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA ULTRA-TURRAX Tube Drive P control homogenizator
IKA ULTRA-TURRAX Tube Drive P control homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-054)
 
9001.14 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA ULTRA-TURRAX Tube Drive P control Workstation homogenizator
IKA ULTRA-TURRAX Tube Drive P control Workstation homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-053)
 
9354.15 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA T 18 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
IKA T 18 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-057)
 
10319.55 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA T 25 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
IKA T 25 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-060)
 
14835.52 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA T 25 easy clean digital homogenizator
IKA T 25 easy clean digital homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-058)
 
14835.52 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA T 25 easy clean control homogenizator
IKA T 25 easy clean control homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-059)
 
17470.92 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA T 50 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
IKA T 50 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-061)
 
24006.40 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA T 65 basic ULTRA-TURRAX homogenizator
IKA T 65 basic ULTRA-TURRAX homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-062)
 
34956.60 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           
 
 
       
       
IKA T 65 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
IKA T 65 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
(id: HMGNZR-IKA-063)
 
55281.12 zł
SZCZEGÓŁY DO KOSZYKA
           

Co to jest homogenizator?

Homogenizator jest urządzeniem, dzięki któremu przeprowadza się proces homogenizacji.

Słowo homogenizacja wywodzi z języka greckiego, gdzie słowo „homogenes” oznacza „jednorodny”. Homogenizacja jest więc procesem, który umożliwia wytworzenie jednorodnej mieszaniny ze składników, które w naturalnych warunkach nie ulegają zmieszaniu. Zjawisku temu mogą być poddawane materiały o różnej konsystencji, zarówno substancje płynne, jak i również substancje stałe.

Urządzenia zwane homogenizatorami, mogą być wykorzystywane do mieszania substancji o różniej objętości. Zakres ten waha się nawet od kilku mililitrów do kilkudziesięciu litrów. Istnieją także większe homogenizatory stosowane głównie w przemyśle.

Jakie zastosowanie mają homogenizatory?

Wykorzystując profesjonalne homogenizatory, można wytworzyć mieszaniny o spójnej i jednorodnej konsystencji. Dlatego urządzenia te świetnie nadają się do mieszania emulsji, past lub kremów. Z tej przyczyny wykorzystuje się je w następujących branżach m.in.:

  1. W przemyśle mleczarskim, gdzie głównie wykorzystuje się je do łączenia tłuszczów z płynami w celu uzyskania jednolitej konsystencji produktu. Procesowi homogenizacji poddaje się najczęściej mleko i śmietanę. Proces ten polega na tym, że zawarte w mleku duże cząstki tłuszczów zostają rozdrobnione i wymieszane, dzięki czemu struktura nie rozwarstwia się, a na górze nie tworzy się warstwa tłuszczu.
  2. W przemyśle spożywczym do podnoszenia jakości produktów, w tym do polepszania ich koloru, smaku i wartości odżywczych, ale również do przedłużania terminu ich przydatności do spożycia.
  3. W przemyśle kosmetycznym do produkcji kosmetyków o odpowiedniej lepkości i lepszej wchłanialności. W tym wypadku do produkcji np. kemów, mleczka kosmetycznego, czy szminek.
  4. W przemyśle tworzyw sztucznych.
  5. W farmaceutyce do produkcji maści, kremów i emulsji.
  6. W przemyśle chemicznym do produkcji farb i żywic.
  7. W laboratoriach różnego typu np. do defragmentacji błon komórkowych oraz fragmentacji DNA w danym roztworze. Wykorzystywane są również w laboratoriach biotechnologicznych oraz laboratoriach naukowych, gdzie opracowuje się skład nowych leków.

Działanie homogenizatorów opiera się na procesie mieszania, dyspergowania i rozdrabniania. Wskutek ścierających się sił wywołanych w urządzeniu substancje rozbijane są na cząstki o niewielkich rozmiarach. Od góry dana substancja zostaje wypychana przez system mieszający, natomiast od dołu działa na nią podciśnienie, które powstaje w wyniku obracającego się rotora. W ten sposób substancja ta zostaje rozbita na mniejsze cząstki, by w efekcie połączyć je w jednolitą mieszaninę o idealnej jednorodnej konsystencji.

Jakie są rodzaje homogenizatorów?

W zależności od sposobu przeprowadzania procesu homogenizacji, homogenizatory dzielimy na:

  1. Homogenizatory kulkowe. Używane są do tworzenia jednorodnej mieszaniny z biologicznego materiału stałego, np. z gleby lub kości. Dzięki znajdującym się w urządzeniu kulkom materiał jest w pierwszej kolejności rozdrobniony. Kulki takie dobiera się stosownie do typu materiału. Najczęściej kulki takie wykonane są ze szkła, ceramiki, stali lub spiekanych węglików.
  2. Homogenizatory łopatkowe. Wewnątrz urządzenia znajdują się łopatki, które rytmicznie uderzają o ścianki urządzenia, w wyniku czego powstaje jednorodna mieszanina.
  3. Homogenizatory mechaniczne i nożowe. We wnętrzu homogenizatora znajdują się ostrza, które wirują z ogromną szybkością i w pierwszej kolejności rozdrabniają twardy materiał, a następnie łączą go w jednolitą masę.
  4. Homogenizatory ciśnieniowe. W przypadku łączenia mieszaniny wykorzystuje się bardzo wysokie ciśnienie. Dzieje się to poprzez przepuszczenie substancji przez bardzo wąskie szczeliny, w wyniku czego następuje łączenie się ich w jednolitą mieszaninę.
  5. Homogenizatory ultradźwiękowe inaczej sonifikatory. Proces homogenizacji odbywa się za pomocą zjawiska kawitacji. Intensywne mieszanie ciszy i zawiesin następuje dzięki energii ultradźwiękowej, która wytwarza duże siły spinające. Homogenizator ultradźwiękowy z dużą częstotliwością porusza końcówką roboczą (sonotrodą) zanurzoną w substancji, w wyniku czego płyn traci zdolność nadążania za szybkim jej ruchem i powstają pęcherzyki próżniowe.

Do czego służy homogenizator laboratoryjny?

Dzięki procesowi homogenizacji stosowanemu w badaniach laboratoryjnych można na przykład pozyskać materiał biologiczny, który znajduje się we wnętrzu komórek. Cały proces zmierza ku temu, by doprowadzić do utraty albo osłabienia spójności ścianki lub błony komórkowej, co w rezultacie doprowadzi do uwolnienia poszczególnych elementów komórki. Pozyskiwanie materiału z wnętrza komórki jest istotne w pozyskiwaniu organelli komórkowych, białka z materiału biologicznego, czy DNA. W tym wypadku wykorzystuje się właśnie homogenizatory. Powodzenie i precyzja procesu homogenizacji zależeć jednak będzie od doboru odpowiednich parametrów urządzenia, jak i również od odpowiednich akcesoriów.

Prace badawcze w laboratorium niejednokrotnie wymagają również wymieszania ze sobą substancji, których w normalnych warunkach nie da się połączyć. Chodzi tu głównie o ciała stałe, produkty o różnej gęstości i lepkości. W takich wypadkach wymagany jest odpowiedni sprzęt, który pozwoli na uniknięcie wstępnego rozdrabniania substancji, by ostatecznie połączyć je w jednolitą mieszaninę. Homogenizator laboratoryjny to rodzaj urządzenia, które służy do rozdrabniania i późniejszego mieszania danej substancji, w wyniku czego otrzymuje się mieszaninę o jednorodnej konsystencji.

Homogenizatory laboratoryjne pozwalają na: przeprowadzanie analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych, odzyskiwanie komórek bakteryjnych, tworzenie jednorodnych mieszanin z próbek medycznych lub rozróżnianie składników danej mieszaniny.

W przeprowadzaniu badań laboratoryjnych w głównej mierze wykorzystuje się homogenizatory ultradźwiękowe lub homogenizatory ciśnieniowe.

Do czego służą homogenizatory kosmetyczne?

W kosmetyce główną formulacją jest emulsja. Proces homogenizacji w przemyśle kosmetycznym polega więc na wytwarzaniu jednorodnej emulsji z dwóch substancji lub cieczy, które w naturalnym środowisku nie ulegają zmieszaniu. Przykładem jest faza wodna i faza tłuszczowa, które w naturalny sposób się nie łączą. Aby doszło do wymieszania się obu faz, wymagane jest dostarczenie odpowiedniej energii zarówno termicznej, jak i mechanicznej. W skrócie mówiąc, substancje są po prostu podgrzewane, a następnie mieszane. Aby ułatwić proces połączenia się obu substancji, należy użyć również odpowiedniego emulgatora. Emulgator to substancja, której celem jest obniżanie napięcia międzyfazowego, co ostatecznie doprowadzi do wymieszania się obu faz. To dlatego proces homogenizacji jest warunkiem otrzymania emulsji o wysokiej jakości i idealnej konsystencji.

Współcześnie w produkcji wysoko zdyspergowanych emulsji wykorzystuje się homogenizatory wysokociśnieniowe. Ten typ urządzenia sprawia, że obie fazy zostają dokładnie wymieszane, dzięki czemu dochodzi do powstania stabilnego układu emulsyjnego. Użycie podwyższonego ciśnienia w procesie homogenizacji przyczynia się do zwiększenia powierzchni międzyfazowej na granicy faz. To z kolei przyczynia się do powstawania emulsji, którą można dłużej przechowywać bez wpływu na jej jakość, a dodatkowo emulsja taka ma lepsze cechy organoleptyczne.

Dlatego użycie homogenizacji wysokociśnieniowej w kosmetologii jest tak ważne. Dzięki takiemu rozwiązaniu dochodzi bowiem do równomiernego rozproszenia cząstek, a to pozwala uzyskać produkt o jednorodnej konsystencji. To zapobiega procesowi koalescencji, który prowadzi do destabilizacji emulsji. Dlatego emulsja, która powstała w wyniku homogenizacji wysokociśnieniowej posiada większą lepkość, a dzięki temu emulsja jest bardziej stabilna. Wytworzony produkt ma gładką konsystencję i wykazuje dłuższą trwałość. Taka stabilna konsystencja ma również ogromny wpływ na zdolność wchłaniania przez skórę składników zawartych w danym preparacie.

Na czym polega homogenizacja żywności?

Proces homogenizacji żywności w głównej mierze wykorzystywany jest w przemyśle mleczarskim, w przetwórstwie mleka i produktów mlecznych oraz soków owocowych i warzywnych.

Proces homogenizacji żywności polega na wytworzeniu przy pomocy odpowiednich urządzeń zwanych homogenizatorami, jednorodnej mieszaniny dwóch lub większej ilości składników, które w naturalnych warunkach nigdy by się nie połączyły. Pozwala to na uzyskanie produktów o określonych cechach np. na wyprodukowaniu śmietanki, która się nie rozwarstwia.

Najpopularniejszymi produktami spożywczymi uzyskiwanymi w procesie homogenizacji są np. mleko homogenizowane, śmietanki homogenizowane czy serki homogenizowane.

W procesie homogenizacji mleka znajdujące się w nim kuleczki tłuszczu o różnych wielkościach zostają rozbite na mniejsze cząstki. Odbywa się to w homogenizatorze ciśnieniowym, w którym mleko zostaje przepuszczanie przez niewielkie szczeliny, dzięki czemu wielkość cząstek tłuszczu ulega znacznemu zmniejszeniu. Zaletą tego procesu jest to, że mleko posiada dłuższą trwałość. Mleko poddane homogenizacji nie rozwarstwia się, co wpływa również na jego wygląd i podnosi jego walory w oczach konsumentów.

Proces homogenizacji wykorzystuje się także, by uzyskać serek homogenizowany. To właśnie poddanie go temu procesowi sprawia, że produkt ten posiada aksamitną i jednolitą konsystencję. Dodatkową zaletą serka poddanemu procesowi homogenizacji jest także to, że zawiera dzięki temu łatwiej przyswajalne wapno i witaminę D.

Zaletą produktów spożywczych poddanych homogenizacji jest więc wydłużenie okresu ich trwałości oraz daty przydatności do spożycia. Takie produkty posiadają także dobrze przyswajalne składniki odżywcze tj. wapń i witamina D.

Proces homogenizacji stosuje się również w przemyśle warzywno-owocowym do produkcji przetworów dla dzieci, soków owocowych i warzywnych lub popularnych napojów smoothies.

Warto dodać, że żywność poddawana jest procesowi homogenizacji wysokociśnieniowej. Zaletą tej metody jest to, że pozwala ona uzyskać nie tylko produkt o stabilnej konsystencji, ale również zwiększa ona bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów. Dlatego homogenizacja wysokociśnieniową żywności uważana jest również jako doskonała alternatywa dla procesów pasteryzacji i sterylizacji.

Jak zbudowany jest homogenizator?

W przypadku homogenizatorów laboratoryjnych mamy do czynienia z urządzeniami o poręcznych, małych rozmiarach. W przypadku urządzeń laboratoryjnych wyróżnić można dwa typy. Pierwszym rodzajem są homogenizatory nablatowe, które umożliwiają mieszanie cieczy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Drugim typem są homogenizatory, które nadają się do podwieszania na specjalnych stojakach. Ten typ homogenizatorów posiada wymienne końcówki homogenizujące, czyli pręty mieszadeł o wybranej średnicy rotora w zależności od rodzaju substancji. Ten typ homogenizatorów laboratoryjnych posiada również wygodny wyświetlacz LED pozwalający na monitorowanie prędkości obrotów.

W przypadku homogenizatorów wykorzystywanych na skalę przemysłową mamy do czynienia z urządzeniami o dużych rozmiarach. Homogenizator przemysłowy na zewnątrz posiada szafę sterowniczą, która wyposażona jest w odpowiednie oprogramowanie. Dzięki temu można monitorować cały proces homogenizacji. Można regulować szybkością obrotów elementu do mieszania, jak również zarządzać wysokością temperatury.

Homogenizator wykonany jest ze stali kwasoodpornej. W dolnej części zbiornika jest wbudowany homogenizator. Może być on zamontowany bezpośrednio albo może mieć formę homogenizatora podzbiornikowego. Urządzenie to posiada również dodatkowe mieszadła, które wprowadzają substancje w cyrkulację. Mieszadła te są również odpowiedzialne za rozprowadzanie temperatury. Główną częścią urządzenia jest głowica homogenizująca, w której znajduje się rotor oraz stator. W zależności od typu urządzenia może on być również wyposażony w dodatkowy płaszcz grzewczy lub chłodzący. Wybór odpowiedniej opcji uzależniony jest od specyfiki i wymagań produkcyjnych.

Homogenizator cena

W sklepie Adverti znajdą Państwo szeroki wybór poręcznych homogenizatorów laboratoryjnych. Ich zakres cenowy jest ogromy, ponieważ ceny kształtują się w przedziale od ponad 4.000 złotych do 55.000 złotych.

Najtańsze modele w cenie ponad 4.000 złotych są uniwersalnymi homogenizatorami przeznaczonymi wyłącznie do pracy badawczej. Urządzenia te nie są przeznaczone do pracy diagnostycznej. Homogenizatory tego typu posiadają możliwość dyspergowania, mieszania, homogenizacji i mielenia substancji. Przeznaczone są do substancji umieszczonych w szczelnych, jednorazowych naczyniach.

Homogenizatory ze średniej półki cenowej w kwocie około 10.000 do około 22.000 złotych są urządzeniami posiadającymi cyfrowy wyświetlacz prędkości. Homogenizatory tego typu nadają się do homogenizowania przy użyciu wymiennych prętów mieszadeł, dzięki czemu można stosować mieszadła nawet o bardzo małej średnicy rotora. Dzięki wyborowi różnej wielkości końcówek homogenizujących, urządzenia tego typu posiadają wiele możliwości zastosowań.

Najdroższe modele homogenizatorów to urządzenia o bardzo dużej mocy. Posiadają cyfrowy wskaźnik prędkości. Przeznaczone są do pracy z objętościami w przedziale od 2 do 50 litrów. Homogenizatory takie posiadają bardzo duży zakres prędkości pracy, dlatego nadają się do homogenizowania przy użyciu mieszadeł o bardzo małej średnicy rotora. Tego typu urządzenia są wszechstronne, a to dzięki możliwości montażu układu rotor-stator w 3 różnych konfiguracjach.

Ranking homogenizatorów

Poniżej prezentujemy ranking dostępnych homogenizatorów. Na początku przedstawiamy najprostsze modele dostępne w naszej ofercie a w dalszej kolejności najbardziej zaawansowane. Są to produkty dostarczane do tysięcy placówek laboratoryjnych w Polsce które z pewnością będą Państwo doceniać:

  1. IKA Homogenizator ULTRA-TURRAX Tube Drive homogenizator
  2. IKA T 10 basic ULTRA-TURRAX homogenizator
  3. IKA ULTRA-TURRAX Tube Drive P control homogenizator
  4. IKA ULTRA-TURRAX Tube Drive P control Workstation homogenizator
  5. IKA T 18 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
  6. IKA T 25 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
  7. IKA T 25 easy clean digital homogenizator
  8. IKA T 25 easy clean control homogenizator
  9. IKA T 50 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
  10. IKA T 65 basic ULTRA-TURRAX homogenizator
  11. IKA T 65 digital ULTRA-TURRAX homogenizator
Wskazany ranking jest jedynie spisem produktów z naszej oferty bez wskazania ich kolejności. Kolejność prezentacji jest przypadkowa i nie ma istotnego znaczenia.

Homogenizatory - Najlepsze ceny Adverti

 

 

 

     

jak zamawiać

adverti wiarygodność

troska o klienta

 
   

 
 

NAGRODY I CERTYFIKATY

 

Gepard Biznesu

Mocna Firma Godna Zaufania

Efektywna Firma

Ponad 17 lat na rynku

Gepard Biznesu 2015

Mocna Firma Godna Zaufania 2015

Efektywna Firma 2015

Ponad 17 lat Razem

 
 

Informacja zawarta na stronie www nie jest ofertą handlową w myśl przepisów prawa handlowego i kodeksu cywilnego. Przedstawione zdjęcia są poglądowe i mogą zawierać opcje dostępne za dodatkową dopłatą. Szczegółowy cennik dostępny na zapytanie ofertowe.
Copyright © 2022 Adverti.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Właściciel serwisu: Adverti Sp. z o.o. Sp.K. al 1 Maja 87, 90-755 Łódź